BREZPLAČNA dostava za VSE nakupe nad 20€ + DARILO 🚚Modni nasveti za različne tipe ženskih postav

Objavil Andraž Poje

Vsaka ženska je že kdaj kupila kakšen kos oblačila, ki ji res noro pristoji. Seveda pa se je v nakupovalni košarici kdaj znašel tudi kakšen kos, ki je bil popolnoma zgrešen. V kolikor ne poznaš svojega tipa postave in posledično ne veš kaj ti pristoji, z nakupom novih kosov v bistvu igraš loterijo.  Nek kos oblačila lahko izgleda dobro na tvoji prijateljici, to pa še ne pomeni, da bo tako izgledal tudi na tebi. Čisto vsaka ženska ima nekoliko drugačno postavo kar je potrebno pri izbiri oblačil upoštevati. Seveda moramo biti pozorni tudi na kombiniranje oblačil, vrsto tkanine, vzorce in njihove barve.  V kolikor boste pravilno določili svoj tip postave in se držali spodnjih pravil bo izbira oblačil veliko preprostejša, zadovoljni pa boste tudi z rezultati. Pri vseh postavah stremimo k skladnosti in se želimo čim bolj približati silhueti peščene ure, ki ima ozki pas ter približno enak obseg prsi in bokov. Poudariti želimo svoje atribute ter odvrniti pozornost od delov telesa, ki jih smatramo kot pomanjkljivost.

Svoj tip postave najlažje določite tako, da se pogledate v ogledalo in sledite spodnjim smernicam. Če še vedno niste prepričani v katero kategorijo spadate se preprosto izmerite. V tem primeru boste takoj vedeli kateri deli vašega telesa so širši oziroma ožji. Merimo in primerjamo pa ramena, prsi, pas ter boke.

 različni tipi ženskih postav

 

Jabolko (ali krog):

Za ženske s takim tipom postave so značilne drobne noge ter slabo definiran pas. Odvečni kilogrami se nabirajo okrog trebuha, ponavadi imajo tudi večje prsi. Tak tip postave se zelo pogosto izoblikuje pri ženskah po 40. letu starosti. V kolikor spadate pod jabolko imate verjetno nekoliko večje težave pri izbiri primernih oblačil.

Pri jabolkih si želimo ustvariti vizualno linijo pasu in poudariti lepo oblikovane noge ter roke. Pozornost je potrebno odvrniti od trebuha. Na tem predelu ne sme biti nobenih dodatkov kot je na primer pas. V tem primeru bi poudarili trebuh, česar pa nočete storiti. Dodatke in manjše detajle je seveda priporočljivo nositi na zgornji ali spodnji tretjini telesa. S tem se bo pozornost preusmerila na vaš obraz ali noge. Glede oblačil je najbolje,  da so sešita z nekoliko debelejše tkanine, ki se ne oprime telesa. Zgornji deli naj nikakor ne segajo nad boke, saj bi v tem primeru samo poudarili obseg pasu. Na zgornjem delu telesa je najboljše izbrati enobarvne kose oblačil.  Pisane barve in veliki vzorci bi spet samo poudarili nedefiniran pas.  Obratno so na spodnjem delu telesa zaželjene živahnejše barve in vzorci, ki kličejo po pozornosti. Jabolkam super pristaja tako skinny jeans, kot tudi ostale oprijete hlače. Imajo lepo oblikovan par nog, ki jih je potrebno pokazati. Super izbira so tudi kratke hlače in krila, ki so lahko tudi zelo kratka. Paziti je potrebno samo, da imajo višje krojen pas. Glede čevljev so za jabolka idealne visoke petke, ki vizualno podaljšajo noge in zožijo celotno silhueto.

Izogibati se je potrebno debelim in puhovkam z vidnimi šivi, raje izberite nekaj daljšega in gladkega. Prav tako so slaba izbira brezoblična oblačila ali tista, ki so preveč oprijeta. Potrebno je  paziti tudi na barvo oblačil, ki se naj dopolnjujejo. Svetlejše in živahnejše barve pa se seveda ne smejo nahajati v liniji pasu.

 Postava tipa Jabolko

Vir: http://elanstreet.com/

jabolka


 

Hruška (ali trikotnik):

Gre za eno izmed najpogostejših oblik ženske postave. Najširši del telesa se nahaja v spodnji polovici telesa; okrog bokov in stegen. Hruške spoznaš po tem, da je obseg bokov vidno širši od obsega prsi. Obratno kot jabolka so hruške značilne po ozki zgornji polovici telesa (manjše prsi in ramena ter bolj poudarjen pas) in širši spodnji polovici. Glede na širši spodnji del je potrebno vizualno povečati še zgornji del telesa in tako ustvariti simetrično silhueto. To storimo tako, da pozornost preusmerimo navzgor.

Na zgornjem delu telesa je potrebno nositi oblačila, ki pritegnejo pozornost. Pisane majčke, take z živahnimi barvami ali velikimi vzorci. Glede na to, da je potrebno pozornost preusmeriti na zgornje dele telesa bodo to dosegle velike ogrlice, šali, rute ali naborki. Izbrati je potrebno izrez, ki bo povečal prsi ter ramena: primeren je okrogel izrez ali izrez, ki delno razkrije ključnico in vizualno poveča zgornji del. Zelo pomembno je, da zgornji deli oblačil niso prekratki, segati morajo čez boke saj bodo v nasprotnem primeru ti poudarjeni in postava ne bo izgledala simetrično.
Pri spodnjih delih je ravno obratno. Pomembno je, da ne privlačijo pozornosti. Izberite puste in temne kose, ki naj nimajo velikih žepov. Najboljša izbira so ravno rezane hlače ali takšne, ki so spodaj nekoliko širše in tako poskrbijo za simetrično silhueto.

Izogibati se je potrebno hlačam, ki so okrog bokov širše, pri gležnjih pa ožje krojene. Prav tako niso primerne zelo oprijete hlače, ki bodo boke le poudarile. Glede višine pasu je primerna srednja dolžina,  izogibati pa se je potrebno nizkemu ali preveč visokemu pasu.

 Tip postave Hruška

Vir: vestidosparatufiesta.com

hruška

hruška by iissa featuring a red coat

 

Peščena ura

Peščena ura je tip postave, k kateri stremi velika večina žensk. Z proporcionalnimi oblinami se lahko pohvali manj kot 8% žensk. Postava je skladna, prsi in boki so v približno enakih merah, pas pa je ozek in zelo izrazit.  Kot je mogoče opaziti, tudi vsi ostali tipi ženskih postav uporabljajo vizualne trike, da se bi čim bolj približali silhueti peščene ure. Ženske s tako postavo imajo večje prsi in lepo zaobljene boke. V primeru kopičenja odvečnih kilogramov se le ti po telesu razporedijo enakomerno.

Pri tem tipu postave je pomembno, da se pozornost ne preusmerja na prsi ali boke, saj bi s tem porušili enakomernost telesa. Ženske s takim tipom postave izgledajo najbolje v oprijetih oblačilih, ki poudarijo vitki pas. Glede zgornjih delov so še posebej zaželjene jakne, ki se končajo tik nad boki in pokažejo obline. Peščene ure bodo najboljše izgledale v enobarvnih oblačilih. Barve lahko lahko kombinirajo med sabo s tehniko »colour-blocking« ali pa ostanejo oblečene v samo eno barvo in še vedno izgledajo super.  V primeru, da si želite zmanjšati videz oblin so pravšnje navpične črte ter temnejše barve.
Glede spodnjih delov so super izbira oprijeta krila ali hlače z višjim pasom. Obleke lahko kombinirate z večjimi in opaznejšimi pasovi, ki bodo poudarili pas.

 Izogibati se je potrebno nizkemu pasu ter dodatkom, ki optično povečajo boke. Prav tako niso dobra ideja velike ogrlice ali dodatki v predelu prsi.

 Tip ženske postave: Peščena ura

 Vir: http://www.stylecraze.com/

peščena ura


 

Jagoda (ali obrnjen trikotnik)

Lahko bi rekli, da tukaj gre za hruško, ki smo jo obrnili za 180 stopinj. Celoten zgornji del telesa je vidno širši od spodnjega, pogosta postava pri plavalkah. Ženske s tako postavo imajo ozek pas in boke, med tem, ko so njihova ramena in prsi širša. Za doseganje simetričnosti je pri tej postavi potrebno odvrniti pozornost od zgornjega dela ter jo preusmeriti na spodnji del telesa.

Glede zgornjih delov so najboljša izbira tanke ter temnejše, po možnosti enobarvne majice. V izrez bo pogled prav tako preusmeril na spodnji del telesa. Različni dodatki niso primerni na zgornjem delu telesa, so pa zelo zaželjeni na spodnjem. Idealni so večji pasovi, ki bodo poudarili ozki pas in optično povečali spodnji del. Po drugi strani so na spodnjem delu oblačil zaželjene svetle in živahne barve ter različni vzorci, ki vabijo poglede. Pri hlačah in krilih so prav tako zaželjeni večji žepi ali opazni pasovi, se pravi vse kar pritegne pozornost. Super izbira za vse jagode so obleke krojene v obliki črke A, ki pomagajo pri proporcionalni silhueti telesa.

Izogibati se je potrebno velikim ogrlicam, šalom, rutam in raznim detajlom na zgornji tretjini telesa.

Tip ženske postave: Jagoda ali obrnjen trikotnik 

Banana (ali pravokotnik)

Postava,  ki še najbolj spominja na pravokotnik in nima izraženih ženskih oblin. Ramena merijo približno enako kot pas in boki, odvečni kilogrami pa se nabirajo na območju trebuha. Pri tej postavi je zaželjeno  optično zožiti pas in ustvariti obline.  

Vse je v dodatkih in majhnih detajlih. Pri zgornjih delih so zaželjeni raznorazni ovratniki, rute, opazne statement ogrlice in drugi detajli, ki bodo optično povečali prsi. Dober trik so manjši žepki na območju prsi, ki pritegnejo pozornost.  Super izbira so večji izrezi, tudi takšni, ki delno razkrivajo ramena. Za banane so idealni »peplum« kosi oblačil, vseeno je ali gre za majčko ali za krilo.
Glede spodnjega dela veljajo podobna pravila kot pri jagodi. Super so krila ali obleke, ki so krojena v obliki črke A in optično razširijo spodnji del telesa. Dobra izbira so tudi nekoliko oprijeta krila, ki se končajo pod koleni, kombiniraš jih lahko z nekoliko ohlapnejšo bluzo. Ženske s postavo banane imajo srečo saj lahko oblečejo praktično vsake hlače, na njih bo dobro izgledala tudi večina oblek. Super so kratke hlače ali oblekice, ki bodo razkrile lepe noge.

Izogibati se je potrebno zelo oprijetim oblačilom in više krojenim pasom. Prav tako niso zaželjeni detajli okrog pasu. Pas bi radi optično zožili in ne poudarili.

Tip ženske postave: Banana

Vir: http://www.modonika.com/

banana


translation missing: sl.blogs.comments.with_count

translation missing: sl.blogs.comments.title

translation missing: sl.blogs.comments.moderated